بیماری مرتبط با غذای حیوانات خانگی به هر بیماری یا بیماری مرتبط با غذای حیوان خانگی یا ناشی از آن گفته می شود. عفونت ها و مسمومیت ها شایع ترین هستند، اما کمبود مواد مغذی نیز رخ می دهد. بیماری های مرتبط با غذای حیوانات خانگی به رژیم های غذایی تجاری محدود نمی شود. در واقع، بیشتر موارد کمبود مواد مغذی در حیوانات خانگی ناشی از استفاده از رژیم های غذایی نامتعادل تهیه شده در خانه به جای محصولات تجاری است. عفونت ها و مسمومیت ها ممکن است با رژیم های غذایی تجاری و خانگی قابل مشاهده باشد.

در حالی که بیماری تجاری مرتبط با غذای حیوانات خانگی نادر است، بسیاری از مشتریان در مورد ایمنی رژیم غذایی حیوانات خانگی نگران هستند و ممکن است به دنبال مشاوره دامپزشکی باشند. بنابراین ضروری است که دامپزشکان اطلاعات دقیقی را در مورد خطرات به مشتریان ارائه دهند و بیماری‌های رایج‌تر مرتبط با غذای حیوانات خانگی را که ممکن است در عمل مشاهده کنند، تشخیص دهند.

1. هیپرویتامینوز D
مسمومیت با ویتامین D یکی از علل مکرر بیماری های مرتبط با غذای حیوانات خانگی بوده است. این ویتامین محلول در چربی که در بدن برای تشکیل کلسیتریول فعال می‌شود، نسبت به بسیاری از مواد مغذی حاشیه ایمنی کمتری دارد. ویتامین D بیش از حد معمولاً با اشتباه در فرمولاسیون یا تولید وارد غذاهای تجاری می‌شود.

مسمومیت همچنین زمانی رخ می‌دهد که رژیم‌های غذایی با سطوح مناسب ویتامین D به صورت برون‌زا با سطوح بالای این ماده مغذی تکمیل شوند، مانند برخی از فرآورده‌های روغن ماهی، مکمل‌های ویتامین و کلسیم انسانی، و برخی مکمل‌های معمولی موجود برای حیوانات خانگی که برای استفاده در رژیم‌های غذایی تجاری به بازار عرضه می‌شوند. جونده کش ها و کرم های پوستی تجاری (مثلاً پماد A+D) نیز ممکن است حاوی غلظت بالایی از ویتامین D باشند و سمیت مربوط به این محصولات باید از هیپرویتامینوز مرتبط با مواد غذایی متمایز شود.

هنگامی که ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) در بدن فعال می شود، جذب کلسیم را در روده افزایش می دهد و متابولیسم مواد معدنی استخوان را تنظیم می کند. علائم سمیت شامل هیپرکلسمی، پلی اوری، پلی دیپسی و آزوتمی است. در موارد شدید، کانی سازی دیستروفیک می تواند آسیب حاد کلیه را تسریع کند. سنگهای ادراری حاوی کلسیم نیز به طور حکایتی گزارش شده است.

مسمومیت را می توان با آزمایش رژیم غذایی برای متابولیت های ویتامین D (کوله کلسیفرول و 25 هیدروکسی کوله کلسیفرول) و رد سایر علل هیپرکلسمی تأیید کرد. افزایش 25-هیدروکسی کوله کلسیفرول نیز در سرم قابل مشاهده است.

درمان شامل حذف منبع غذایی ویتامین D اضافی و مراقبت های حمایتی برای درمان هیپرکلسمی و هرگونه اختلال کلیوی است. برخی از بیماران ممکن است در ابتدا بهبود یابند اما بعداً به بیماری مزمن کلیوی مبتلا شوند.

2. کمبود تیامین
توصیه‌ها و استانداردهای مصرف خاص برای کفایت تغذیه‌ای رژیم‌های تجاری، خطر بسیاری از کمبودهای مواد مغذی ضروری را کاهش داده است. با این حال، کمبود تیامین حتی در رژیم‌های غذایی تجاری مدرن نیز یک مشکل باقی می‌ماند.

اگرچه در سگ‌ها و گربه‌هایی که رژیم‌های خشک کامل و متعادل دریافت می‌کنند، کمبود تیامین تا حد زیادی در گربه‌هایی دیده می‌شود که عمدتاً از رژیم‌های غذایی خانگی یا کنسرو شده استفاده می‌کنند.

در مقایسه با بسیاری از مواد مغذی دیگر، تیامین به حرارت حساس است و می تواند با پخت و پز تجزیه شود. علاوه بر این، برخی از مواد غذایی حاوی تیامیناز هستند که می توانند تیامین را حتی بدون پردازش حرارتی تجزیه کنند. تولیدکنندگان معمولاً قبل از پختن مقدار کافی به رژیم غذایی اضافه می کنند تا ضررهای مورد انتظار را جبران کنند. با این حال، یک مطالعه اخیر نشان داد که تقریباً 1 از هر 6 رژیم غذایی کنسرو گربه ممکن است حاوی مقادیر نامناسب کمی تیامین باشد.

کمبود تیامین، به‌ویژه در گربه‌ها، اغلب با علائم غیراختصاصی بی‌حالی و بی‌اشتهایی و به دنبال آن علائم عصبی حاد شامل آتاکسی، تشنج، ونتروفلکسیون دهانه رحم و در نهایت مرگ ظاهر می‌شود.

تشخیص به طور کلاسیک بر اساس علائم بالینی، ضایعات متقارن مغزی پیشنهادی در MRI، اندازه گیری فعالیت تیامین خون یا RBC transketolase و پاسخ به مکمل تیامین است. در غیاب تصویربرداری یا اندازه گیری وضعیت تیامین، کمبود تیامین می تواند به راحتی با سایر بیماری ها اشتباه گرفته شود و ممکن است درمان مناسب به موقع دریافت نشود.

اگر کمبود به موقع تشخیص داده شود، بسیاری از بیماران به سرعت و به طور کامل به مکمل‌های تیامین و تغییر رژیم غذایی پاسخ می‌دهند، اگرچه برخی ممکن است نقص‌های عصبی طولانی مدت داشته باشند.

3. آفلاتوکسیکوزیس
آفلاتوکسین مایکوتوکسینی است که توسط Aspergillus flavus، A parasiticus و چند گونه Penicillium تولید می شود. در حالی که آلودگی بادام زمینی، سویا و بیشتر غلات ممکن است، ذرت بیشتر در شیوع بیماری در حیوانات کوچک نقش داشته است، که احتمالاً نشان دهنده استفاده مکرر از ذرت در غذاهای حیوانات خانگی است. آب و هوای شدید (مانند خشکسالی، باران زیاد) می تواند آلودگی مواد خام را افزایش دهد. گربه ها و سگ ها نسبت به بسیاری از حیوانات دیگر (به عنوان مثال، گوسفند، مرغ، موش) به این سم حساس تر هستند.

آفلاتوکسین در برابر گرما و تکنیک های معمولی تولید مواد غذایی مقاوم است. FDA حداکثر سطح 20 قسمت در میلیارد (ppb) را در غذای انسان و رژیم غذایی حیوانات خانگی تعیین کرده است، و تولیدکنندگان به طور منظم مواد خام و رژیم های غذایی تمام شده را آزمایش می کنند. آفلاتوکسین مسئول تعدادی فراخوان منطقه ای در مقیاس کوچک در سال 2011 و تعدادی از شیوع بیماری های عمده در 20 سال گذشته بود.

علائم بالینی آفلاتوکسیکوز عبارتند از: بی حالی، استفراغ، ایکتروس، بی اشتهایی و خونریزی دستگاه گوارش. بیماران مبتلا افزایش قابل توجه آنزیم های کبدی دارند و ممکن است شواهدی از نارسایی برق آسای کبدی داشته باشند.

درمان حمایتی است و با مشاهده علائم بالینی مرگ و میر بالاست (8/8 در یک گزارش، 6 46/72 در گزارش دیگر7).

4. سالمونلوز
حیوانات خانگی که با گوشت یا تخم مرغ خام یا نیم پز تغذیه می شوند، بیشتر در معرض خطر عفونت با گونه های سالمونلا هستند (و تعدادی دیگر از عوامل بیماری زا [Campylobacter spp، Escherichiacoli]). غذاهایی که منجر به فراخوانی محصول می شوند، اگرچه بیماری حیوانی با اکثر فراخوان ها مرتبط نبوده است. مشخص نیست که آیا افزایش یافته های سالمونلا در غذاهای خشک حیوانات خانگی به دلیل نظارت بیشتر در مقابل میزان آلودگی بیشتر است یا خیر. در واقع، یک مطالعه اخیر توسط FDA نشان داد که میزان آلودگی در غذاهای خشک هنوز به طور قابل توجهی کمتر از غذاهای خام حیوانات خانگی است (15/96 [15.6٪] رژیم های خام در مقابل 1/480 [0.21٪] رژیم های غذایی خشک).

سگ ها و گربه های مبتلا به سالمونلوز اغلب با علائم گوارشی خفیف تا شدید ظاهر می شوند و ممکن است تب داشته باشند. برخی از موارد می تواند به سپتی سمی تبدیل شود. بدون کشت مدفوع، تشخیص عفونت Salmonella spp از بسیاری از علل دیگر علائم گوارشی دشوار است.

حتی بدون نشان دادن علائم بالینی، سگ‌ها و گربه‌های مبتلا به سالمونلوز همچنان می‌توانند باکتری‌های زنده را دفع کنند.

5. مسمومیت ملامینه
ملامین یک ترکیب حاوی نیتروژن است که معمولاً برای ساخت ظروف پلاستیکی و ظروف غذاخوری استفاده می شود. قبل از آلوده شدن غذای حیوانات خانگی، شکلات و شیر خشک نوزادان در سال 2007، تصور می شد که این ماده بی اثر و غیرسمی است.11 ملامینه از طریق آرد گندم آلوده از چین در یک مورد نادر از تقلب هدفمند و متقلبانه یک غذا به غذای حیوانات خانگی اضافه شد. نه به طور خاص برای آسیب رساندن به حیوانات یا انسان ها، بلکه برای منافع مالی).

روش استاندارد برای تعیین محتوای پروتئین غذا اندازه گیری مقدار کل نیتروژن و سپس تبدیل آن مقدار به پروتئین بر اساس نسبت های شناخته شده نیتروژن به پروتئین در غذاهای مختلف است. از آنجایی که ملامین دارای نیتروژن بالایی است، افزودن آن به آرد گندم باعث می‌شود که آرد به‌عنوان گلوتن گندم با پروتئین بالا تبدیل شود، که قیمت بالاتری نسبت به آرد گندم دارد.

ملامین پس از خوردن، به اسید اوریک و محصول تجزیه خود (یعنی اسید سیانوریک) متصل می شود و کریستال هایی را تشکیل می دهد که در کلیه قرار می گیرند و می توانند باعث بیماری کلیوی شدید و بالقوه کشنده، به ویژه در گربه ها شوند. ملامین اکنون به طور معمول توسط بسیاری از افراد غربالگری می شود. تولید کنندگان غذای حیوانات خانگی

من به بیماری مرتبط با غذای حیوانات خانگی مشکوک هستم. چیکار کنم؟

مهمترین نکته این است که اطمینان حاصل شود که پرونده با سوابق پزشکی دقیق و آزمایش های تشخیصی مناسب به خوبی مستند شده است. همه بیماران فوت شده باید توسط یک پاتولوژیست دامپزشکی دارای گواهی هیئت مدیره در آزمایشگاه دولتی یا دانشگاه کالبدگشایی شوند. باید به مشتری آموزش داده شود که بسته بندی مواد غذایی و رسید خرید را در صورت موجود بودن نگه دارد.